Huset skall inte vända ryggen mot någon
Claus Uldal, Arkitekt

Claus Uldal, Kanozi Arkitekter

Hej Claus, kan du beskriva No.12 med tre ord?
Vertikalt, skarpt och rent.

Vilken var den största utmaningen för dig som arkitekt?
Eftersom vi har arbetat med en stor och hög volym som står ut i sitt sammanhang, är det viktigt att jobba med hur byggnaden ”pratar” med sin omgivning och här insåg vi snabbt att utmaningen med No.12 var att få huset så slankt och elegant som möjligt.

Hur har ni jobbat med exteriören?
Förutom att huset ska upplevas som slankt är det viktigt att byggnaden inte får en baksida. Huset ska inte vända ryggen mot någon. Byggnaden består främst av två utvändiga material; vit betong och ett rostrött skärmtegel. Balkongerna får en vit korrigerad plåt och glas.

Hur ser du på ett så högt hus i Kristianstad?
Det är spännande och utmanande när man bryter skalan med ett så högt hus i staden och skapar ett landmärke.

Kan du beskriva planlösningarna?
Alla lägenheter har fått stora öppna sociala rum, med en fantastisk utsikt. De sociala rummen, som kök och vardagsrum har kommit ut i hörnen av lägenheterna, där man kommer ha tillgång till sin balkong.

Varför ska man flytta till No.12?
Jag tror att många kommer blir attraherade av att kunna bo i en generös lägenhet med en fantastisk utsikt som samtidig är så gott som insynsskyddad.
No. 12 erbjuder en unik chans med avseende på utformning, utsikt och läge som inte kommer igen på ett bra tag i Kristianstad.