Fasaderna är av trä i en färgskala som går i ockragul, silvergrå, brunröd och varm svart.
Matilda Ekman, arkitekt

Hej Matilda Ekman! Du är arkitekt hos Arkitema som ritat Kvarteret Tjärleken, kan du beskriva projektet med tre ord?

Lustfyllt, grönt och profilerat

 

Vilken var visionen för kvarteret?

Ett vackert och lekfullt kvarter där taklandskap och träfasader knyter an till den gamla stadskärnan.

 

Berätta om din känsla för platsen där kvarteret skall byggas?

Det är en naturlig mötesplats. Man strosar dit längs Hamnpromenaden, eller landar där via den nya bron söderifrån. Man kommer kanske med båt från havet och lägger till några meter från kvarteret.  Eller så ses man på huvudgatan längs norra fasaden, kanske för att leka i parken. 

 

Vad har ni som arkitekter velat tillföra till Norrtälje Hamn och vad är du mest stolt över?

Att projektet kombinerar stringent profil och vänlig framtoning. 

 

Hur har ni jobbat med exteriören och vilka materialval har husen exteriört?

Kvarteret består av fyra hörnhus och fyra "mitthus". Detta utmärks bl.a genom olika fönstersättning och framträdande gavelmotiv. Fasaderna är av trä i en färgskala som går i ockragul, silvergrå, brunröd och varm svart. Träet infärgas med en metod som gör att träets struktur syns igenom och samtidigt fungerar som brandimpregnering. I kvarteret finns både stående och liggande panel samt spånpanel. Sockelvåningen markerar sig konsekvent med en liggande, rombformad lockläktspanel. Två fasader avviker från trävalet. De har istället en skiva för att kunna tåla klängväxter som på några års sikt skall växa till sig och täcka fasaden.

Hur har ni tänkt kring lägenheternas planlösningar?

Väderstreck och utsikt har varit utgångspunkt för våra planlösningar. Nästan alla lägenheter är antingen genomgående eller ligger på hörn. Vissa lägenheter har ljus från tre håll. Viktigt för oss har även varit att leva oss in i hur det känns att komma hem. Vad möts man av? Merparten av lägenheterna har en tydlig hall och vi har undvikit korridorer.

Tjärleken har riktiga vardagsrum. Luftiga, sociala rum som tillvaratar ljus och utsikt. Balkongerna är placerade så att vardagsrummen får en naturlig utedel när säsongen tillåter. Sovrummen har dimensioner som gör att de kan möbleras på flera olika sätt, och vissa kan integreras med vardagsrummet om man vill ha större öppna ytor. I många fall har master bedroom ritats som egna enheter med badrum, badkar, balkong och klädkammare.

Hur har ni som arkitekter tänkt kring hållbarhet?

Vi har velat utforma en ett kvarter som står sig länge. Fasaderna är antingen av trä eller täcks med klängväxter. Längs gatorna finns planteringar som även fungerar som fördröjningsmagasin av dagvatten. Planteringarna är inte bara bra miljömässigt, utan bidrar till omgivningarna och till bostäderna på första plan. På taken finns växthus, sedumytor, mindre terrasser för odling tillsammans med branta sadeltak som håller effektivt borta fukt.

I Tjärleken finns en mängd olika typer av lägenheter som gör det möjligt att flytta inom kvarteret när behoven förändras. Vår filosofi kring hållbarhet är framförallt att skapa en långsiktigt god helhet.

Vad ser du för trender i hur man ritar bostäder idag?

Större lägenheter är den enskilt tydligaste trenden vad gäller bostäder i flerbostadshus. Som en följd av pandemin vill många ha avskild plats till hemarbete och rum som är stora nog att vistas i många timmar. Kök som separata rum kommer tillbaka även om det är tveksamt om det är tal om en trend. Beträffande material är trenden mycket tydlig och den stavas trä.