Aldrig har vi väl haft ett större intresse för hur vi kan skapa ett trivsamt och personligt hem. Men hur ska man egentligen förhålla sig till den ständigt föränderliga strömmen av inspiration och trender i magasin, på sociala kanaler och teveserier?
Pernilla Ehlenberg har en rad smarta tips. Hon har arbetat i många år med inredning både för offentliga miljöer och privata hem. Idag jobbar hon som kund- och marknadsansvarig på Wästbygg Våra Hem. Där hon bl.a. utformar och inreder visningshem.
– Design och trender är intressant och fascinerande, men det är inte avgörande för att skapa ett personligt hem och det är inte heller plånboken som gör skillnaden. Men det krävs tid, kärlek och handpåläggning, oavsett vad du har för möbler, inredningsdetaljer, stil eller kulörer i din lägenhet, menar Pernilla.
– Det är många saker som spelar in för att ett hem ska kännas trivsamt och härligt. Jag tror att om man är intresserad av att skapa en skön miljö då syns det. Det är ju trivsel och en skön känsla som man ska sikta på!
Idag har vi gått från helvita hem till att våga använda mer färger på väggarna och även tak. Kan det bli för mycket av det goda?
– Färger gör stor skillnad. Välj gärna upp till fem kulörer som genomgående tema och använd dem därefter i hela hemmet. Det är inget man lägger märke till, däremot känner man det. När det kommer till material tycker jag att man ska utgå från huset eller lägenhetens ursprung. När är det byggt och hur ser tidigare material ut? Och vad passar med dina möbler. Men blanda gärna träslag, textilier, läder och andra material.
– Rätt ljus gör väldigt mycket för en lägenhet, fortsätter Pernilla. Titta på hur ljuset faller in och vilken färg ljuset har. Belysningen är jätteviktigt, det är en hel vetenskap och det finns massor att fördjupa sig i på nätet eller i böcker. Olika slags ljuskällor har olika syften, vissa lampor tänder vi för att skapa hemtrevnad, medan andra ska ge ett bra och funktionellt ljus över ett skrivbord, matbordet eller vid favoritfåtöljen.
Återanvänd, återvinn, återlämna.
– Idag behöver vi alla medverka till att spara på jordens resurser. Även när vi inreder våra hem. Jag har handlat på loppis och auktioner sedan jag var 16 år. Att blanda gammalt och nytt är helt självklart för mig. Lätt in-lätt ut! Det är alltid lika spännande att besöka en loppis eller vintagebutik, man vet aldrig vad man hittar. Glas, porslin och annat husgeråd är lätt att fynda. Köp tidstypiska lampor och detaljer i vintagebutiker. Några utvalda föremål på soffbordet kan vara detaljer som gör hela rummet. Tavlor och tryck finns det hur mycket som helst på auktioner. Grafiska blad av välkända konstnärer hittar du för några hundralappar. Det kan bli fint att blanda dem med moderna tryck som finns i mängder på nätet.
– Själv växlar jag mellan att handla på vår lokala loppis, i vintagebutiker på landet och auktioner på nätet, men också på Blocket. Mitt senaste köp är en kallmangel till alla vackra linnedukar och servetter jag köpt på second hand. Om du tröttnar på dina inköp då är det bara att sälja eller skänka vidare.
Jag älskar designmöbler och har köpt nästan allt vintage. En möbel som klarat 30 år kommer lätt klara 30 till. Stolar har jag stoppat om, pallar har jag klätt i nya tyger och trämöbler har jag slipat, oljat eller målat.
– Viktigt för ombonat och mysigt är att ha färska blommor eller kvistar, levande ljus och välmående gröna växer. Gå ut i naturen och plocka in det som finns för årstiden. Även på vintern kan man ta in kvistar exempelvis Forsythia som kommer att slå ut när den kommer in i värmen.
Inspireras och skapa din egen stil
Det går inte att komma ifrån att vi påverkas av trender. Idag har sociala medier tagit över inredningsmagasinen och det finns hur mycket som helst för den som är intresserad.
Var ska man leta efter inredningsinspiration?
– Följ konton som inspirerar dig på Instagram, följ också restauranger, hotell och dina favoritvarumärken, tipsar Pernilla. På Pinterest finns oändligt med bilder och här kan man också skapa moodboards. Mitt råd är att alltid använda bilder och göra egna moodboards. På så sätt får du en helhet, det är enkelt och det blir väldigt konkret. Se det som inspiration men var lite kritisk. Gillar jag det här? Kanske kan jag lägga till några kulörer av en ”ny” innekulör för att det ska kännas nytt. Det funkar superbra. Måla om en pall i den senaste kulören. Så kul och så lätt att få in något nytt för liten peng!
– För egen del försöker jag hitta lösningar som förenklar vardagen, ett trivsamt hem ska också vara ett fungerande hem. För ordningens skull måste det till exempel finnas praktisk förvaring. Samtidigt kan du dölja saker som inte är så snygga, på så sätt lyfter du samtidigt fram det som är vacker.
Vi flyttar som aldrig förr i Sverige. Digitaliseringen har gjort att vi har större möjligheter att röra på oss, det finns en allt större acceptans att välja en ny ort. Många överväger att flytta ut på landet. Faktum är att vi skapar ett nytt hem nio gånger under våra liv.
Vad har du tagit med dig genom din boenderesa?
– Det började med en nybyggd lägenhet där jag kunde välja alla material. Jag bara älskade att bo där ingen tidigare hade bott, den härliga doften av nytt, berättar Pernilla. Det var bara att ställa in möblerna och börja bo in sig. Efter lägenheten blev det ett nybyggt hus, det var lite som att bo på hotell. När vi hade målat och tapetserat blev huset bara vårt, trots att det fanns många likadana hus.
– Därefter skaffade vi ett 60-tals-hus som vi renoverade och byggde ut. Ett stort generöst hus med många rum och sociala ytor, perfekt för en barnfamilj. När barnen flyttade ut köpte vi en funkislägenhet i centrum och en stuga vid havet. Efter ett tag insåg vi att det var på landet som vi trivdes som allra bäst. Vi hittade en vacker prästgård med delar från 1600-talet och en hel del att göra. Under nio månader renoverade vi bostadshuset, vi grävde ut hela grunden och knackade ner all invändig puts, drog om all el, la helt nya rör och målade alla ytor med linoljefärg. Köket fick ny plats, vi byggde nya badrum och de gamla torkvindarna blev sovrum till barnen som de nyttjar när de kommer på besök.
– När pandemin kom fick många ändra sitt sätt att plugga och arbeta. Trots allt tråkigt och tragiskt kring pandemin var nog detta en positiv sak. Många förstod att det gick bra att också jobba på distans och dagarna på kontoret blev färre. Pendlingen minskar och frigör både tid och gör att människor kan bosätta sig längre från städerna. Jag tror det är bra för både landsbygd och stad.
Det finns en trend att leva lantligt. Att odla grönsaker, blommor och att ha egna höns. Tv-program som ”Mandelmans” och ”Hjälp jag har köpt en bondgård” förstärker säkert den här trenden och får fler att våga ta steget. Vi planerar själva för både odling, trädgård och egna hönor.
Kan det vara så att vi känner trygghet i att reda oss lite själv när det är krig och osäkerhet i världen?
– Jag märker att väldigt många har skaffat sig rutiner på att sköta sitt jobb hemifrån. Vi skaffar oss en vrå, ett arbetsrum, en friggebod eller sitter vid matplatsen och jobbar. Jag tror att vi mår nog bra av att vara flexibla. Det blir färre sjukdagar och mindre vabbande.
Jag trodde att jag var klar med att flytta och inreda, men fick nytt liv i den ådran. Det har varit fullt upp med materialval, målning, syprojekt och inköp. Det finns inget roligare. Det var också kul att få renovera ett gammalt hus. Att få ta inspiration från den gamla skånelängan och kombinera den med allt jag samlat på mig genom åren.
Vårt senaste och pågående projekt är att bygga en traditionell glasveranda med spröjsade fönster och dubbeldörrar ut mot en gammaldags trädgård med rosor och andra klassiska perenner. Det blir också ett av gamla tider inspirerat rutigt klinkergolv och ett stort runt träbord i björk som rymmer många gäster. Självklart hänger en lampa över bordet inköpt på auktion och en lång bänk som vi själva målat. Inköpt i grannbyn för några hundringar. Vi har också odlat en blomsteräng framför huset där 25 olika sorters blommor bildar hem för fåglar, bin, humlor och fjärilar.
Var tid har sin charm, varje hem sina fördelar. Allt handlar om hur du bor in dig, vad du omger dig med för saker, vilka färger du väljer. Och ibland vilka grannar du har.